Raj dla Ornitologów

Gatunki Ptaków występujące w naszych okolicach - Camp-KAJAKOWO to istny Raj dla Ornitologów!

Zimorodek

Kaczka

Trznadel

Nazywany polskim kolibrem. Jest bardzo małym ptakiem. Długość jego ciała
 to około 16 cm, przy czym rozpiętość skrzydeł osiąga około 25 cm szerokości, natomiast masa dorosłego osobnika
 nie przekracza nawet 40 gram. 

Nurogęś

Potrafi patrolować to, co dzieje się pod wodą, płynąc z zanurzoną głową. W razie potrzeby bezszelestnie nurkuje głębiej. Zwykle nurkuje do 3 metrów, choć może osiągnąć głębokość nurkowania nawet do 30 m. 

Bocian

Co czwarty bocian na świecie gniazduje w Polsce. Bocianie gniazda są ogromne
 i bardzo ciężkie. z roku na rok rozbudowywane przez ptaki mogą osiągnąć wagę nawet dwóch ton
 i szerokość dwóch metrów.

Strzyżyk

Prowadzi skryty tryb życia. Typ samotnika. Podczas mrozów jednak nocują gromadnie. Twardo terkocze ,,tektek” lub ,,drrrr”.  Śpiew nadzwyczaj głośny. Jeden z najmniejszych skrzydlatych mieszkańców starego kontynentu.

Jaskółka

Od starożytności, znane było przysłowie „Jedna jaskółka wiosny nie czyni”, wywodzące się z bajki Ezopa „Młody utracjusz i jaskółka” często przytaczane przez Arystotelesa w naukach.  
W średniowieczu jasełka uważana była
 za symbol wiosny i zmartwychwstania.

Gołąb

Gołębie są uważane za jedne
z najbardziej inteligentnych ptaków
na świecie i zdolne są do podejmowania zadań uważanych do tej pory
 za wyłącznie domenę ludzi. Gołębie potrafią rozpoznać wszystkie 26 liter języka angielskiego, jak również
są zdolne do konceptualizacji.

Kaczą supermocą jest brak nerwów
 i naczyń krwionośnych w płetwach. Żadne temperatury im niestraszne. Pływanie w lodowatej wodzie czy spacerowanie po śniegu nie sprawiają kaczkom żadnego kłopotu. 

Wróbel

Uważa się, że to najlepiej przystosowane ptaki do pokonywania bardzo długich dystansów. Gorzej radzą sobie na lądzie, po którym nie potrafią chodzić. Chodzenie polega w ich przypadku
na specyficznych skokach.

Kapturka

Odgłosy kapturki to cichy świergot. czyste, harmonijne, fletowe pogwizdywanie i różne imitacje kończące się głośnymi, bardzo podkreślanymi gwizdami, często porównywany
z oberkiem.

Łabędź

Do około 3 roku życia młode łabędzie
 są szare, w drugim roku życia szara pozostaje ich głowa, szyja i lotki. Pisklęta łabędzi potrafią nurkować natomiast dorosłe osobniki tracą tę umiejętność. 
Od 1984 roku łabędź jest narodowym ptakiem Danii. 

Żuraw

 Żurawie podczas lotu mogą osiągnąć prędkość od 40 do 100 kilometrów
na godzinę, a więc w ciągu dnia mogą pokonać nawet 800 kilometrów. Są też najwyższymi ptakami latającymi
na świecie. Żuraw jest symbolem wierności i miłości.

Dziecioł

Język dzięcioła osiąga długość 10cm. Prędkość z jaką może uderzać dziobem w drzewo to 100 razy na minutę – dziennie potrafi uderzyć ponad 12 tysięcy razy.  Między sobą porozumiewają się uderzając dziobem o twarde powierzchnię, ponieważ nie mają strun głosowych.

Radosne trele małego ptaszka zasłyszane w mroźny marcowy dzień
to zapowiedź budzącej się do życia przyrody. Jest niewiele większy
od wróbla. charakterystyczną cechą trznadli jest ich rdzawy kuper.

Brodziec

W naszych okolicach jako brodziec piskliwy. Po ziemi chodzi, kiwając głową
 i ogonem, zdarza mu się huśtać
 na nogach. Wieczorami często wydają okrzyki i zbierają się w dużych grupach
na piaszczystych i żwirowych brzegach.

Pustułka

Ich upierzenie przyjmuje barwę kasztanową z czerniawymi plamami
na wierzchniej stronie skrzydeł oraz wąskimi smugami tego koloru
 na spodzie. Jak inne ptaki z rodzaju falco mają długie skrzydła i ogony.

Sikorka

Charakterystyczna, dwudźwiękowa pieśń samca jest jednym z najbardziej znanych dźwięków wiosny. Sikorka jest w stanie wydawać ponad 200 różnych głosów. Występują na obszarze
3,4 miliona km2 czyli na obszarze 3,5 razy większym niż powierzchnia USA.

Dudek

Jest łatwo rozpoznawalny w locie, gdyż zachowuje się w nim jak ogromny motyl. Powoli i dostojnie wachluje zaokrąglonymi skrzydłami, można powiedzieć, że „płynie” w powietrzu. Natomiast na ziemi w odróżnieniu
od innych ptaków, nie odlatuje od razu.

Sowa

Sowy aktywne nocą widzą doskonale w ciemności. Dzieje się tak za sprawą specyficznej budowy oka, w którym dominują pręciki. Pozwala im to widzieć w całkowitej niemal ciemności, ale obraz jest czarno-biały. Oczy sów są nieruchome, za to mogą obrócić swoją głowę o 270 stopni.

Serdeczne podziękowania za udostępnienie wspaniałych fotografii ptaków w okolicy naszego campingu kierujemy do twórcy „Z Biegiem Warty” –
Wojciecha Draba.

 

Zachęcamy do pozostawienia polubienia
na facebook’owym profilu –
 
Z Biegiem Warty